Home / Καλλιτεχνική Γωνία / "Δραπέτης του πολιτισμού ο Ρομπέρτο Τσούκο"

"Δραπέτης του πολιτισμού ο Ρομπέρτο Τσούκο"

Ένας εικοσιτετράχρονος νέος δραπετεύει από μια φυλακή υψίστης ασφαλείας και ακολουθεί μια ξέφρενη πορεία μέσα στο σκοτεινό τούνελ της σύγχρονης κοινωνίας: ενός κόσμου στεγνού από αισθήματα, παράλογου, αντιφατικού, που πρέπει να «εκκαθαριστεί». Ο νέος υιοθετεί  το ρόλο του άγγελου-εξολοθρευτή. Ο τρόμος που γεννά και η γοητεία που εκπέμπει τον συνοδεύουν παντού. Μέχρι το θάνατο. Μέχρι την έξοδό του στο φως.  «Ζούμε και πεθαίνουμε εντελώς διαφορετικά απ’ ό,τι θα θέλαμε χωρίς ελπίδα οποιασδήποτε ανταμοιβής. Ευτυχώς που αυτή η ζωή είναι η μόνη – και μόνο αυτό είναι σίγουρo».  Η φράση αυτή του Ρεμπώ συναντιέται  με το «αδιανόητο της ζωής μας, χωρίς όμως να μπορεί να δώσει τις απαντήσεις που θα θέλαμε, για να κατανοήσουμε  τα ανεξιχνίαστα κίνητρα του δολοφόνου Ρομπέρτο Τσούκο»  σημειώνει η  Άντζελα  Μπρούσκου.

Το έργο του Μπερνάρ Μαρία Κολτές  έχει σαν αφορμή την πραγματική ιστορία του κατά συρροήν  νεαρού δολοφόνου που σκότωσε τους γονείς του, έναν επιθεωρητή,  ένα παιδί και πολλούς άλλους όπως ο ίδιος ομολογεί  στο τέλος. Παρακολουθούμε την σύντομη ζωή του,καθώς περιπλανιέται σε μία απρόσωπη και αφιλόξενη πόλη, που αναρωτιέται συνέχεια πως μοιάζει ένας δολοφόνος. Έρχεται αντιμέτωπος με μια κοινωνία που ο μεγαλύτερος φόβος της είναι ότι  ποτέ δεν νιώθει ασφαλής παρ’όλο που λατρεύει το αίμα,τα δάκρυα και την βία σαν θέαμα. «Το αίμα είναι το μόνο πράγμα στον κόσμο που δεν μπορει να περάσει απαρατήρητο» λέει ο Ρομπέρτο Τσούκο.

«Ο Τσούκο σήμερα δεν είναι απαραίτητα ένας δολοφόνος αλλά οποιοσδήποτε έρχεται σε σύγκρουση,  με ότι η κοινωνία θεωρεί “κανονικό”»  υπογραμμίζει η Άντζελα Μπρούσκου, απαντώντας στο ερώτημα  «ποιος είναι σήμερα ο Ρομπέρτο Τσούκο».  «Στο πρόσωπο του Τσούκο ο καθένας συναντιέται με όλους του τους φόβους γι αυτό που ενδυνάμει θα μπορούσε να γίνει». Υπαρξιακά ο Τσούκο, σύμφωνα με την ίδια,  είναι ένας «δραπέτης από τον πολιτισμό. Η κοινωνία πάντα κινδυνεύει από την εξέγερση όποιας μορφής και κυρίως από αυτούς που την αμφισβητούν.  Και επειδή είναι τιμωρός φροντίζει να εντάσσει τα μέλη της πάντα με την τιμωρία». Η σκηνοθεσία  ακολουθεί τον Ρομπέρτο Τσουκο, όπως θα ακολουθούσε  μία τίγρη που πρόκειται να  συλληφθεί προκειμένου να ενταχθεί  σ’  ένα ζωολογικό κήπο.

Μέσα από ποιους μηχανισμούς οι κοινωνίες κατασκευάζουν τους δολοφόνους τους; «Οι κοινωνίες από μόνες τους είναι μηχανισμοί προστασίας από την βία. Σταδιακά όμως γίνονται όλο και πιο ανταγωνιστικές και ατομοκεντρικές. Η επιβίωση γίνεται όλο και πιο δύσκολη και είναι εύκολο ένα άτομο προκειμένου να ικανοποιήσει τις ανάγκες του να συντριβεί. Αντιστρέφοντας την θέση αυτή μπορεί να γίνει ένας μοναχικός ήρωας –εκδικητής εναντίον όλων» απαντά η Παρθενόπη Μπουζούρη, η οποία πρωταγωνιστεί στην παράσταση. «Ο Κολτές παρακολουθεί την πορεία ένός τέτοιου προσώπου.Δημιουργεί δεκαπέντε  σκηνές μέσα στις οποίες ταυτόχρονα με την δράση αναπτύσσει μια διαλεκτική γύρω από την ανθρώπινη επιθετικότητα».

Η παράσταση χρησιμοποιεί τα μέσα της κινηματογραφικής γραφής προκειμένου να αφηγηθεί την ιλιγγιώδη και ξέφρενη πορεία  του Ρομπέρτο Τσούκο στην πορεία του προς το τέλος. Περιγράφει αυτόν τον αδιέξοδο μηχανισμό κατασκευής της κοινωνικής πραγματικότητας… «χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα και την τεχνολογία της εικόνας. Λειτουργεί και η ίδια σαν ένας μηχανισμός για να φωτίσει από όλες τις γωνίες το ερώτημα του συγγραφέα» καταλήγει η Π.Μπουζούρη. Η σκηνοθεσία, η  εικαστική άποψη και το βίντεο είναι της  Άντζελας Μπρούσκου. Βοηθός σκηνοθέτη – μουσική επιμέλεια: Στέβη Κουτσοθανάση. Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου. Παίζουν:  Αντρέας Αντωνιάδης, Παρθενόπη Μπουζούρη, Άντζελα Μπρούσκου,  Γεωργιάννα Νταλάρα, Κώστας Νικούλι, Στράτος Τζώρτζογλου, Αντώνης Τσίλλερ.

 

Αντιγόνη Καράλη

akarali@pegasus.gr

 

ΕΘΝΟΣ On Line


About epilektika

x

Check Also

18 παραστάσεις και 7 νέες συνεργασίες | πολιτισμός, θέατρο

Παρουσιάζοντας έναν σύντομο απολογισμό ο κ. Αναστασάκης ανέφερε ότι τη χρονιά που ...

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com