Home / Καλλιτεχνική Γωνία / Στην Ανδρο με τα χρώματα του Νίκου Εγγονόπουλου | πολιτισμός, εικαστικά

Στην Ανδρο με τα χρώματα του Νίκου Εγγονόπουλου | πολιτισμός, εικαστικά

Ενας άνθρωπος με ευρύτατη κουλτούρα και ιδιαίτερη παιδεία πάνω στην ελληνική ιστορία και μυθολογία. Ο ίδιος έκανε έμβλημά του το απόφθεγμα του Οράτιου, «Ut pictura poesis» δηλαδή «Οπως η ζωγραφική, η ποίηση» δηλώνοντας ότι η ποίηση και η ζωγραφική πρέπει να βασίζονται στην ίδια αρχή.

Οι αλληλοσυμπληρούμενες διαδρομές του εκφράστηκαν σε μια πορεία 50 χρόνων κατά την οποία αναδείχτηκε στον σπουδαιότερο Ελληνα υπερρεαλιστή ζωγράφο και στους πρωτοπόρους του σουρεαλιστικού κινήματος στην ποίηση μαζί με τον Ανδρέα Εμπειρίκο.

Την πολύχρονη δημιουργική πορεία του Εγγονόπουλου (1907-1985) μέσα από την εικαστική του διαδρομή σε συνδυασμό με την ποίηση επιχειρεί να αναδείξει η μεγάλη αναδρομική έκθεση «Νίκος Εγγονόπουλος: Με τα χρώματα του λόγου και τον λόγο των χρωμάτων».

110 έργα και 15 επιλεγμένα ποιήματα μαζί με τα πρώτα του αρχιτεκτονικά σχέδια αλλά και κοστούμια θεατρικών παραστάσεων θα παρουσιαστούν από τις 25 Ιουνίου έως την 1η Οκτωβρίου 2017 στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στην Ανδρο. Την επιμέλεια της έκθεσης έχει ο ιστορικός τέχνης και διευθυντής του μουσείου Κυριάκος Κουτσομάλλης.

Και όπως τόνισε κατά τη χθεσινή παρουσίαση της έκθεσης η ιστορικός τέχνης Μαρία Κουτσομάλλη-Moreau, ο απώτερος στόχος είναι «ένας διάλογος μεταξύ θεατή και καλλιτέχνη αρκετά χρόνια μετά τον θάνατό του».

Αυτοπροσωπογραφία, 1935. Αυγοτέμπερα σε ξύλο. Μουσείο Μπενάκη – Πινακοθήκη Γκίκα. Παρακαταθήκη Λένας και Ερριέτης Εγγονοπούλου

Αυτοπροσωπογραφία, 1935. Αυγοτέμπερα σε ξύλο. Μουσείο Μπενάκη - Πινακοθήκη Γκίκα. Παρακαταθήκη Λένας και Ερριέτης Εγγονοπούλου

Ο ίδιος έκανε τα πρώτα βήματα ως ζωγράφος αρχιτεκτονικών σχεδίων το 1934. Η πρώτη του έκθεση πραγματοποιήθηκε το 1939 ενώ η πρώτη του επίσημη καταξίωση επήλθε το 1954, όταν ήταν ο μοναδικός που εκπροσώπησε την Ελλάδα στην Μπιενάλε της Βενετίας και βραβεύτηκε με το πρώτο βραβείο ποίησης του υπουργείου Παιδείας.

Σπουδαγμένος στο Παρίσι, μαθητής του Κωνσταντίνου Παρθένη και του Φώτη Κόντογλου στη Σχολή Καλών Τεχνών, επηρεάστηκε βαθιά από την ποίηση του Διονύσιου Σολωμού και θαύμαζε τον υπερρεαλιστή ζωγράφο ντε Κίρικο. Δημιούργησε τη δική του γλώσσα με δικούς του ζωγραφικούς κανόνες και συνήθως ακολουθούσε συγκεκριμένα στάδια δημιουργίας.

Ανθρωπος ιδιαίτερος, ο Νίκος Εγγονόπουλος αποκαλύπτεται μέσα από επτά ενότητες της έκθεσης. Η πρώτη ενότητα αποτελείται από πίνακες θρησκευτικού ή μη χαρακτήρα επηρεασμένους από τη βυζαντινή τέχνη. Η δεύτερη ενότητα αφορά τους ιστορικούς ήρωες και τα καλλιτεχνικά του πρότυπα (από την αρχαιότητα έως τους ήρωες της βυζαντινής εποχής και τους διανοούμενους).

Στην τρίτη κυριαρχεί η γυναίκα, εντυπωσιακή και αισθησιακή στο κέντρο της δημιουργίας του. Η ελληνική μυθολογία αποτελεί το θέμα της τέταρτης ενότητας που διαθέτει κοντά 13 έργα με την ελληνικότητα κυρίαρχη (ο Θησέας με φουστανέλα, οι Ορφέας και Ερμής κεντρικές φιγούρες).

Η πέμπτη ενότητα ασχολείται με την οντότητα του ζευγαριού, αγαπημένη του θεματική, ενώ η έκτη εστιάζει στο ενδιαφέρον του για την αρχιτεκτονική και η έβδομη παρουσιάζει σε μία αίθουσα με σχέδιά του και δύο κοστούμια τη δραστηριότητά του ως δημιουργού κοστουμιών και σκηνικών στο θέατρο (συνεργάστηκε με θέατρα 19 φορές, από το ’38 έως το ’65, φιλοτεχνώντας σκηνικά και κοστούμια μεταξύ άλλων για την πρώτη παρουσίαση της Αλίκης Βουγιουκλάκη στο θέατρο με το «Καίσαρας και Κλεοπάτρα»).

Την έκθεση «Νίκος Εγγονόπουλος: Με τα χρώματα του λόγου και τον λόγο των χρωμάτων» συνοδεύει δίγλωσσος κατάλογος των 290 σελίδων, όπου αναπαράγεται και το σύνολο των 110 έργων του, ο οποίος θα εκδοθεί από τη «Μικρή Αρκτο».

Αντα Δαλιάκα

 

ΕΘΝΟΣ


About epilektika

x

Check Also

18 παραστάσεις και 7 νέες συνεργασίες | πολιτισμός, θέατρο

Παρουσιάζοντας έναν σύντομο απολογισμό ο κ. Αναστασάκης ανέφερε ότι τη χρονιά που ...

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com