Home / Καλλιτεχνική Γωνία / «Στο φως» η τρωική συλλογή της Σοφίας Σλήμαν | πολιτισμός

«Στο φως» η τρωική συλλογή της Σοφίας Σλήμαν | πολιτισμός

Βεβαίως και έχει τέτοια εκθέματα και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, «παρότι οι επισκέπτες δεν το γνωρίζουν» όπως λέει στο «Εθνος» η διευθύντριά του, δρ Μαρία Λαγογιάννη. Και τα κάνει τώρα κεντρικό έκθεμα, καθώς το Αθέατο Μουσείο είναι αφιερωμένο στην «Τρωική συλλογή της Σοφίας Σλήμαν».

Πήλινα αγγεία, εργαλεία, μικροευρήματα και μαρμάρινα ειδώλια, που βρέθηκαν στις ανασκαφές του Ερρίκου Σλήμαν στην Τροία τη δεκαετία του 1870 και δωρήθηκαν μετά τον θάνατό του από τη Σοφία Σλήμαν στο ΕΑΜ, αποτελούν τα αντικείμενα της σχετικής βιτρίνας στη λεγόμενη «αίθουσα του βωμού» όπου θα παραμείνουν έως και τις 31 Ιουλίου. Η Σοφία Σλήμαν, το γένος Εγκαστρωμένου, ήταν Ελληνίδα.

Η Ελλάδα θα μπορούσε να έχει πολύ περισσότερα, και ιδίως τον περίφημο «Θησαυρό του Πριάμου». Ο Ερρίκος Σλήμαν είχε προσφερθεί να κατασκευάσει με έξοδά του μουσείο, στο οποίο να είναι ισοβίως διευθυντής, να βάλει εκεί τα ευρήματά του από τις ανασκαφές στην Τροία, και μετά τον θάνατό του να περιέλθει αυτό και η συλλογή στο ελληνικό κράτος.

Η τότε κυβέρνηση Δ. Βούλγαρη, μέσω του υπουργού Εκκλησιαστικών και Δημοσίας Εκπαιδεύσεως, απάντησε (η απάντηση έχει μείνει θρυλική ως προς την ανοησία της):

«Ο κ. Σλήμαν, να πάρει τα τσουκαλάκια του και να μας αφήσει ησύχους». Ο Σλήμαν, που ήταν έμπορος, τα πούλησε στη Γερμανία, από την οποία τελικά τα πήρε ο Κόκκινος Στρατός κατά τον πόλεμο και τα πήγε στη Ρωσία, όπου έμεναν κρυμμένα επί δεκαετίες. Σήμερα εκτίθενται στο Μουσείο Καλών Τεχνών Πούσκιν της Μόσχας, αλλά η Γερμανία τα ζητά πίσω.

Κανονικά, θα έπρεπε να επιστραφούν στην Τουρκία, από όπου βγήκαν χωρίς άδεια τον 19ο αιώνα, αλλά κανείς δεν συζητά ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Στις 9 και 11 Ιουνίου και στις 14, 16 και 23 Ιουλίου, ώρα 13.00, αρχαιολόγοι του μουσείου υποδέχονται τους επισκέπτες στον χώρο της έκθεσης και συνομιλούν μαζί τους για την ανακάλυψη της Τροίας, τον «θησαυρό του Πριάμου» και τις περιπέτειες της Τρωικής Συλλογής του Ερρίκου και της Σοφίας Σλήμαν, που βρίσκεται μοιρασμένη σε μεγάλα μουσεία του κόσμου.

Η διευθύντρια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, Μαρία Λαγογιάννη, μας λέει πως στην κεντρική είσοδο έχει τοποθετηθεί μια βιτρίνα όπως εκείνες που χρησιμοποιούνταν πριν από 150 χρόνια.

Υπάρχουν εκεί βιβλία του Ερρίκου Σλήμαν για τις ανασκαφές του στις Μυκήνες και στην Τροία και αντίγραφα αρχαιοτήτων. Ο επισκέπτης θα κατευθύνεται κατόπιν στην «αίθουσα του βωμού», όπου και η βιτρίνα του Αθέατου Μουσείου και σε άλλη αίθουσα, των νεολιθικών, όπου επίσης υπάρχουν εκθέματα από την τρωική συλλογή. «Μέσω των ξεναγήσεων, θα δείξουμε ό,τι έχουμε» τονίζει.

«Επίσης, στις ξεναγήσεις θα έχουμε κάθε φορά ποικιλία, διότι οι γεμάτοι όρεξη αρχαιολόγοι του μουσείου θα λένε διαφορετικές ιστορίες».Για τη συμμετοχή στην ξενάγηση απαιτείται εισιτήριο εισόδου στο μουσείο.

ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ
Το Αθέατο Μουσείο είναι η επιτυχημένη δράση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου που προβάλλει επιλεγμένες αρχαιότητες από τον κόσμο των αποθηκών. Κάθε δύο μήνες ένα αντικείμενο παρουσιάζεται στους επισκέπτες για πρώτη φορά και ξεδιπλώνει την αφήγηση της άγνωστης ιστορίας του.

 

ΕΘΝΟΣ


About epilektika

x

Check Also

Πέθανε ο σεναριογράφος και συγγραφέας Λευτέρης Καπώνης | πολιτισμός

Ο Λευτέρης Καπώνης γεννήθηκε στη Γουριά Μεσολογγίου το 1947. Σπούδασε Νομικά στο ...

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com