Home / Καλλιτεχνική Γωνία / 65 χρόνια «Τέχνης» μέσα από 400 έργα | πολιτισμός, εικαστικά

65 χρόνια «Τέχνης» μέσα από 400 έργα | πολιτισμός, εικαστικά

Πρόκειται για μια σπάνια παρουσίαση της εικαστικής συλλογής του ιστορικού σωματείου, την οποία δημιούργησαν σπουδαίοι άνθρωποι του πνεύματος και της τέχνης, όπως ο Χρύσανθος Χρήστου και ο Μωρίς Σαλτιέλ και έχουν δοθεί ως μακροχρόνιος δανεισμός προς το Τελλόγλειο. Εργα ζωγραφικής και χαρακτικά, με το πρωτοποριακό τους στυλ, συμβαδίζουν με την εικαστική πορεία της Θεσσαλονίκης και σηματοδοτούν κομβικές στιγμές της τέχνης του 20ού αιώνα στην Ελλάδα, ενώ επιπλέον έχουν έντονο ιδεολογικό, πνευματικό και κοινωνικό χαρακτήρα, στην έκθεση που έχει τον τίτλο «Τέχνη: Μακεδονική Καλλιτεχνική Εταιρεία: 65 χρόνια συλλογές».

Η «Τέχνη» ιδρύθηκε το 1952 και ανάμεσα στα ιδρυτικά της μέλη ήταν οι Μωρίς Σαλτιέλ, Γιάννης Τριανταφυλλίδης, Μιχάλης Τσιτσικλής και Λίνος Πολίτης. Σκοπός τους ήταν η καλλιέργεια και διάδοση των γραμμάτων και των τεχνών, σε μια περίοδο κατά την οποία οι οργανωμένοι κρατικοί θεσμοί τέχνης απουσίαζαν από τη Θεσσαλονίκη ή ήταν περιορισμένοι.

«Ηταν μια πολιτιστική έρημος», αναφέρει η γενική γραμματέας του ΔΣ του Τελλόγλειου, καθηγήτρια της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, Αλεξάνδρα Γουλάκη-Βουτυρά. Η συμβολή της «Τέχνης» ήταν κομβικής σημασίας στην ίδρυση και στην υποστήριξη θεσμών όπως η ΚΟΘ, το ΚΘΒΕ, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου, αλλά και η Σχολή Καλών Τεχνών.

«Ως σταθερά χαρακτηριστικά της θα μπορούσαν να αναφερθούν το ταυτόχρονο ενδιαφέρον για τον πλούτο της παράδοσης και τις ερεθιστικές αναζητήσεις της πρωτοπορίας, αλλά και η θεματολογική ποικιλία των εκδηλώσεων, που αναφέρονται σε όλες τις περιοχές των επιστημών του ανθρώπου και σε όλα τα είδη των τεχνών», λέει ο πρόεδρος του ΔΣ της «Τέχνης», θεατρολόγος, ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ, Νικηφόρος Παπανδρέου, και αναφέρεται στην αποκεντρωμένη προσπάθεια της Εταιρείας με συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και εκθέσεις σε πολλές πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης.

Τα περίπου 80 έργα ζωγραφικής είναι κυρίως δωρεές καλλιτεχνών που συμμετείχαν σε ατομικές ή ομαδικές εκθέσεις στην «Τέχνη».

Πρωτοπορία

Γεράσιμος Στέρης, «Τρεις ανθρώπινες φιγούρες».

 Γεράσιμος Στέρης, «Τρεις ανθρώπινες φιγούρες».

Μια μεγάλη ενότητα καταγράφει όψεις της αναπαραστατικής τέχνης με έργα που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα, ενώ σημαντικός αριθμός δημιουργημάτων εντάσσεται στο κίνημα της αφαίρεσης, το οποίο αγκάλιασε ιδιαίτερα η «Τέχνη», ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 1960, τοποθετώντας τη Θεσσαλονίκη στην αιχμή της καλλιτεχνικής πρωτοπορίας.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, ενώ στη σημερινή τελετή των εγκαινίων η Ρούλα Μανισάνου και ο Κώστας Βόμβολος θα ερμηνεύσουν τραγούδια από θεατρικές παραστάσεις της Πειραματικής Σκηνής της «Τέχνης» που ιδρύθηκε από τον Νικηφόρο Παπανδρέου το 1979 και μέχρι το 2012, όταν και ανέστειλε τη λειτουργία της, μεσουράνησε στα θεατρικά δρώμενα της πόλης.

 

 

ΕΘΝΟΣ


About epilektika

x

Check Also

18 παραστάσεις και 7 νέες συνεργασίες | πολιτισμός, θέατρο

Παρουσιάζοντας έναν σύντομο απολογισμό ο κ. Αναστασάκης ανέφερε ότι τη χρονιά που ...

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com