Home / Ασφάλεια & ειδήσεις - τεχνολογία / Mageia 6 Το μαγικό Linux σε νέα έκδοση

Mageia 6 Το μαγικό Linux σε νέα έκδοση


Mageia 6: Το όνομα της Mageia προέρχεται από την ελληνική λέξη «Μαγεία». Είναι μια αναφορά στον μάγο Mandrake, το αρχικό όνομα της διανομής Mandriva Linux.

Το Mandriva Linux ήταν μία διανομή προσανατολισμένη για τους καταναλωτές, και ήταν ο συνδυασμός των πάλε ποτέ ξεχωριστών διανομών Mandrake, Conectiva και Lycoris. Το Mandrake ήταν βασισμένο στο Red Hat Linux, με έμφαση σε γραφικά βοηθητικά εργαλεία για τους αρχάριους χρήστες και αισθητικά βελτιωμένο γραφικό περιβάλλον.

Στις 18 Σεπτεμβρίου 2010 μια ομάδα από τους πρώην εργαζόμενους της Mandriva και υποστηρικτών από την κοινότητα ανακοίνωσαν την δημιουργία fork του Mandriva Linux, μιας νέας διανομής κατευθυνόμενη από την κοινότητα με το όνομα Mageia. Ήταν η απάντηση στις εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων όπου οι περισσότεροι από τους εργαζομένους της διανομής Mandriva απολύθηκαν, όταν στην Edge-IT (εταιρεία που ανήκε στην Mandriva) έγινε δικαστική εκκαθάριση. Η ομάδα εξηγεί ότι δεν επιθυμεί να «εξαρτάται από της οικονομικές αστάθειες και την εκάστοτε στρατηγική της εταιρείας.»Mageia 6 Το μαγικό Linux σε νέα έκδοση

Η οργάνωση Mageia θα συντονίζει και θα διαχειρίζεται την διανομή: κώδικας και φιλοξενία του λογισμικού και της διανομής, σύστημα build, marketing, την προώθηση της επικοινωνίας και τις εκδηλώσεις. Τα δεδομένα, roadmaps, designs, θα μοιράζονται και θα συζητούνται στο πλαίσιο αυτού του οργανισμού.

Mageia 6 Το μαγικό Linux σε νέα έκδοση

Ο διαχειριστής πακέτων του Mageia 6

Προχθες λοιπόν κυκλοφόρησε το νέο Mageia 6, μια διανομή που ειλικρινά την περίμενα, καθώς είμαι φίλος σε κάθε διανομή που βασίζεται στο RH και χρησιμοποιεί διαχειριστή πακέτων rpm. (Dιαχειριστής πακέτων είναι μια συλλογή εργαλείων που παρέχει μια γραφική μέθοδο εγκατάστασης, αναβάθμισης και απεγκατάστασης εφαρμογών από τον υπολογιστή.)

Φυσικά, κατέβασα το Live ISO και το δοκίμασα, στην έκδοση Gnome. Τα αποτελέσματα θα τα δείτε παρακάτω:

Το Live USB αμέσως μετά το boot, μου ζήτησε να ορίσω ώρα, γλώσσα συστήματος και πληκτρολογίου. Αμέσως μετά άνοιξε η γνωστή οθόνη του Gnome, μαζί με ένα πλαίσιο εργαλείων που εμφανίζεται μετά από κάθε πρώτο boot στις περισσότερες Linux διανομές.

Ρύθμισα τα Ελληνικά-Αγγλικά χωρίς δυσκολία και άνοιξα τον πρώτο φάκελο. Mageia 6 Το μαγικό Linux σε νέα έκδοση

Έκπληξη πρώτη…
Χωρίς να προσθέσω κάποιο driver η Live διανομή είδε το iPhone που είχα και φόρτιζα στο USB. Και όχι μόνο το είδε αλλά το άνοιξε και χωρίς κανένα πρόβλημα.

Mageia 6 Το μαγικό Linux σε νέα έκδοση

Το Mageia 6 έχει απίθανα γραφικά και λειτουργίες ρυθμίσεων που θα ικανοποιήσουν ακόμα και τους “μετανάστες” από τα Windows.Mageia 6 Το μαγικό Linux σε νέα έκδοση

Σκέφτηκα να δω πως πάνε οι διεργασίες του συστήματος, καθώς παρότι έτρεχα το λειτουργικό σύστημα από το Live USB δεν έβλεπα να έχω καθυστερήσεις και κολλήματα.

Έκπληξη νούμερο δύο

Mageia 6 Το μαγικό Linux σε νέα έκδοση

Αν και είναι ένα “γεμάτο” λειτουργικό η χρήση του είναι πολύ “αθόρυβη.” Mageia 6 Το μαγικό Linux σε νέα έκδοση

Ουσιαστικά όπως βλέπετε παραπάνω η CPU δεν δείχνει να πιέζεται, και η χρήση της RAM φτάνει το 43,2% πράγμα φυσιολογικό αν σκεφτείτε ότι τρέχει από Live USB.

Όπως θα δείτε στην παρακάτω εικόνα, η διανομή Mageia 6 δεν θα σας δυσκολέψει στην περίπτωση που θέλετε να συνδεθείτε με κάποιο υπάρχων δίκτυο, ή αν θέλετε να δημιουργήσετε το δικό σας:

Mageia 6 Το μαγικό Linux σε νέα έκδοση

Σας δίνει επίσης τη δυνατότητα εύκολης διαχείρισης των δίσκων σας:

Mageia 6 Το μαγικό Linux σε νέα έκδοση

Αν τώρα και σεις σκέφτεστε να δοκιμάσετε την Γαλλική διανομή, απλά κατεβάστε τα απαραίτητα αρχεία για το Desktop που επιθυμείτε: Cinnamon, GNOME, IceWM, KDE, MATE, LXDE, LXQt, Openbox, WMaker, Xfce.

Επιλέξτε το ISO που επιθυμείτε από την επίσημη ιστοσελίδα:

http://www.mageia.org/en/downloads/

Μπορείτε να διαβάσετε τις σημειώσεις της νέας έκδοσης από το παρακάτω link:

https://blog.mageia.org/en/2017/07/16

Η εγκατάσταση δεν θα είναι πρόβλημα, αφού ο εγκαταστάτης της εφαρμογής θα σας καθοδηγήσει με ένα απλό γραφικό περιβάλλον:

Mageia 6 Το μαγικό Linux σε νέα έκδοση
Mageia 6 Το μαγικό Linux σε νέα έκδοση

Θα πρέπει να τονίσουμε ότι η διανομή, σε αντίθεση με την Mandriva, η οποία ήταν ένα εμπορικό Linux, μια εμπορική οντότητα, είναι ένα κοινοτικό λειτουργικό και ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, ο στόχος του οποίου είναι να αναπτύσσει ένα δωρεάν λειτουργικό σύστημα βασισμένο στο Linux. Εδώ είναι όμως και το πρόβλημα, αν μπορεί να το ονομάσει κανείς πρόβλημα.

Ηλικιακά η διανομή είναι μόλις 7 χρόνων, και κανείς δεν γνωρίζει αν θα διαρκέσει. Η έκδοση 6 που κυκλοφόρησε 16 Ιουλίου αναπτύσσεται για πάρα πολύ καιρό τώρα, κάτι που δείχνει αρκετά αργό κύκλο ανάπτυξης.

Με πληροφορίες από το Ελληνικό WikiPedia και το Distrowatch

The post Mageia 6 Το μαγικό Linux σε νέα έκδοση appeared first on SecNews In Depth IT Security News.


About epilektika

x

Check Also

Quad9 DNS δωρεάν με ασφάλεια από την IBM X-Force

Quad9 DNS: Η Global Cyber Alliance διέθεσε ένα νέο δωρεάν Domain Name ...

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com